TIPS

Träning

Vilden X-TRAIL kräver en bättre syreupptagningsförmåga än motsvarande längd på väg eller bana eftersom det är mer ojämnt och tungsprunget underlag samt delvis starkt kuperat. Ska du t ex genomföra 7,5 km-banan bör du träna som om du tänkt genomföra 10 km i ett ”vanligt” lopp.

Underlag

Banan går till stor del på ojämnt underlag vilket medför två huvudsakliga svårigheter för den som inte är van vid detta.

1. Du blir lättare trött när du behöver aktivera mer av kroppen till att parera och balansera jämfört med löpning på jämnt underlag.
2. Det är lätt hänt att du vrickar till fötterna om du inte är van att behöva hålla koncentrationen på var du sätter ner dem, speciellt när du börjar bli trött.

Ett bra tips är att söka upp lite mindre stigar och öppna, gärna lite tuviga fält som du kan löpa på under slutet av några träningspass.

Kupering

En tuff del av banan går upp över Tabergs två toppar. Se till att få in lite långa backlöpningsinslag i träningen, så kommer du känna dig mindre ”parkerad” och mer som Charlotte Kalla när du zicksackar dig uppför slalombacken på bergets nordsluttning.

Utrustning

Klädsel

Klä dig efter väder och efter hur du tänkt genoföra loppet!
Det är till att börja med lätt att klä sig för varmt om vädret är svalt. Se till att värma upp med 5-10 minuter löpning eller gång i den takt du tänkt genomföra loppet. Då kommer du lättare att känna om du tagit på dig för mycket, och det blir lättare att välja bort den där långärmade tröjan. Du blir snabbt matt om du bli för varm under loppet!

Heltäckande klädsel på underkroppen kan vara en fördel i delar av terrängen, där det är pinnigt, risigt eller lerigt, men det är en smaksak. Om du tar heltäckande – tänk på at ta byxor i ett material som inte blir tungt när det blir blött och lerigt!

Skor

Vid terränglöpning väljer många att springa med skor som är mindre uppbyggda under foten än löparskor avsedda för träning på hårda underlag. Detta för att markens ojämnheter är svåra att parera med en uppbyggd sko, och man kan uppleva att ojämnheterna snarare ”förstärks” av den extra uppbyggnaden. Eftersom terränglöpning ofta sker på mjukare och mer varierat underlag blir fotisättningen mer varierad och mindre monoton. Därav behöver de flesta mindre uppbyggnad i skon vid terränglöpning jämfört med löpning på hårt underlag.

Då det på vissa ställen kan bli halt eller sämre grepp längs banan är det en fördel att ha skor med rejält mönster eller gummidubb. Då kan du fortsätta springa mer avslappnat och våga ”stå på”.

Det finns olika typer av skor som lämpar sig extra bra för terränglöpning. Gemensamt är att de inte suger åt sig så mycket väta, är mindre uppbyggda undertill och att materialet i yttersulan är mer slitstarkt och har kraftigare mönster eller gummi/metalldubb.

  • Terräng-/trailskor – kraftigare mönster i sulan
  • Terräng-/orienteringsskor med gummidubb
  • Orienteringsskor med metalldubb
  • Spikskor (OBS! INTE TILLÅTET av säkerhetsskäl!)

Tejpning

För den som är ovan vid löpning på ojämnt underlag eller har benägenhet att stuka fötterna, kan det vara klokt att stödtejpa fotlederna inför loppet. Exempel på tejpning kan du se i filmen från Idrottsskadeguiden, som visar tejpning av ”utåtstukad” fot. Skillnaden om du ska stödtejpa är att du:

1. Håller foten i en neutral position när du börjar tejpa.
2. Inte behöver lika många remsor som vid tejpning av en skadad fot.