Vilden X-TRAIL countdown – del 3

24:e maj! Mindre än tre dagar kvar nu och idag toppar vi med en intervju med en klart värdig utmanare till regerande mästaren Oscar Claesson, nämligen fjällmaraton-specialisten Anders Kleist. Men först – några ord om läget i förberedelserna inför lördagens lopp.

Nu är det drygt ett dygn kvar av möjligheten till anmälan online – den stänger den 25 maj kl 23:59. Efter denna tidpunkt är det endast möjligt att anmäla sig på tävlingsdagen, på arenan. Läs mer om vilka tider som gäller för efteranmälan, seedning och nummerlappsuthämtning mm i PM. Kan du föranmäla dig så är det en fördel för både dig och oss arrangörer. Du kan vara säker på en startplats och slipper köa för efteranmälan och eventuell seedning och vi är säkra på att vi har rätt information i tävlingssystemet när tävlingen startar på lördag förmiddag. Nu när väderprognosen ser riktigt trevlig ut – 21-22 grader och sol – räknar vi med att det blir en hel del efteranmälningar på tävlingsdagen vilket brukar vara lika med köer.

Tänk också på att skicka in laganmälningarna så snart ni kan – även här vill vi sätta upp lagen i tid så att lagresultaten helt säkert blir rätt på tävlingsdagen. Tänk på att vi i år även tillåter lag med blandat 6 km- och 10 km-löpare och dessa lag är också med i utlottningen av gourmetbagar och andra fina sponsorpriser! Finaste gourmetbagarna tas fortfarande hem av snabbaste 10-km lag. Läs mer om lagtävlingen på sidan Lagtävlingen.

Imorgon görs startlistorna i ordning och de kompletteras sedan på fredag med de sista onlineanmälningarna. Nummerlappar, infoblad, chip och säkerhetsnålar ligger just nu och väntar på packning.

nrlappar2017

Imorgon görs slutrek och snitsling av banan påbörjas för att sedan färdigställas under fredagen. På fredag em bygger vi upp arenan med servering/marka, sekretariat, start- och målfållor mm så att det är välkomnande och redo på lördag morgon när våra första löpare börjar trilla in.

Igår joggade vi runt för ett första rek av banan och vi kan konstatera att det är mycket torrt i markerna vilket gör att vi kan vänta oss snabba tider på lördag.

Något annat som borgar för snabba tider är kampen om segern. I år gör trailexperten Anders Kleist årets första lopp just på Vilden och det är en tävlingssugen löpare som gör comeback efter en skadeperiod. Vi fick en intervju med Anders, som springer för IK Akele, och den finns att läsa just här!

Mot närmaste toppen

Namn: Anders Kleist.
Född: 1980.
Bor: Villa i Kolmården.
Familj: Hustrun Therese och 2 avkommor.
Arbetar: Heltid som programmerare på Nibe AB.
Klubb: IK Akele.
Tränare: Min egen erfarenhet.
Meriter: 6:a Lidingöloppet 2012, 3:a SM Halvmarathon 2012, 2015, 7:a EM bergslöpning 2011. 1:a Axa fjällmaraton 2013, 2015
Personliga rekord: 10 km 30.15. 21,1 km 1.05,20.
Favoritsträcka: 12 km brant och jävlig bergslöpning.
Roligaste löparminne: Lagseger på Lidingöloppet 2012 med Akele.
Vill med löpningen: Spöa andra.

Som ni ser på den korta biografin så är Anders en kille med glimten i ögat och säger själv att ”man får inte ta allt så allvarligt”.

Anders som gjort sig känd som en riktig fjällmara-specialist har inte varit traillöpare från barnsben. Intresset för löpning i naturen kommer istället från ungdomens orienteringskarriär. När Anders sedan tog steget över till bergslopp så upptäckte han att han inte riktigt hade den snabbhet han behövde på stig, så där riktade sig mycket fokus i övergången. Något som blev lyckosamt och han har många prestigefyllda segrar i bagaget idag.

”I år passar Vilden bra in i mitt upplägg och verkar vara ett lopp helt i min smak”, säger Anders och berättar att första gången han hörde om Vilden var just genom en av lördagens allra tuffaste motståndare, Oscar Claesson.

Anders berättar vidare att han gärna springer lite blandade typer av lopp och både mara och halvmara står i tävlingsschemat förutom traillopp. ”Men, det jag gillar extra med trail är att det är en bättre stämning kring loppen – mer kompisstämning och sammanhållning runt loppen om man jämför med typiska löplopp. Det finns också en frihetskänsla i trail och en garanterad naturupplevelse. Det är också en bonus att för kroppen blir det inte så monotont som vid väglöpning och det slitage det innebär”.

”Det som lockar med Vilden är att det är en intressant distans, vildmark och en rejäl stigning mitt på”, säger Anders. Kanske inte så konstigt, för han har gjort sig känd som en riktigt stark klättrare och när jag frågar om han har någon taktik klar redan nu inför lördagen svarar han att han ”alltid brukar gå ut stenhårt för att om möjligt få göra sitt helt egna lopp”. I dagsläget är han dock osäker på formen och kan eventuellt komma att vilja känna lite på motståndet så rycket kanske kommer senare – kanske lagom till ”tourbacken” där det är dags att ta sig upp över Taberg?

Även på motståndarsidan är formen oklar, för Oscar Claesson har också dragits med skador, bl a benhinnorna, under en tid så det har blivit mer rullskidor och mindre löpning i vår för Oscar som satsar både på löpning och längdskidor. För den som inte springer loppet själv på lördag är det en stark rekommendation att ta sig till tourbacken för att följa löparna i den tuffa klättringen och sedan snabbt in till arenan för att se upploppet – det är lååångt och kan bli riktigt spännande!

Till sist frågade vi Anders om han har några bra tips att ge den mer ovana traillöparen? ”Växla tempo, slösa inte onödig kraft i de tunga partierna utan spar dig till flacken och utförslöporna. Det gör störst skillnad om du är ute efter att optimera ditt lopp.”

Kom till Tabergs motorbana till starten på lördag kl 10:30 om du vill följa denna kamp. Blir det Anders eller Oscar som tar hem det, eller kan någon fler blanda sig i striden om äran och prischecken? Ca 42-43 minuter efter start vet vi svaret.

Varmt välkomna till vildmarken!

//VildenCrew genom Maria R Thelin

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerad i Okategoriserat